Schuttersbosch                                                                                                                                                                                                                                  Ik wandel vaak in het Schuttersbosch, een oude Philipswijk in Stratum, gelegen tegen de Stratumse Heide. De mooie houten huisjes verdwijnen langzaam uit beeld. Op het moment dat de oorspronkelijke bewoner sterft of naar het bejaardentehuis verhuist, wordt de woning afgebroken. Ik vroeg aan Woonbedrijf of ik een zo’n huisje mocht bewaren om er de verhalen van het Schuttersbosch te vertellen. En geweldig, dat mocht!

Inmiddels heb ik veel mensen in het Schuttersbosch geïnterviewd. Foto albums werden uit kasten gehaald, negatieven uit oude schoenendozen, dia’s, jubileum-albums, krante-artikelen, beeldjes, technische attributen. Er kwamen prachtige verhalen en hele mooie foto’s naar boven die een goed beeld geven van de enorme diversiteit binnen Philips. Je werkte niet alleen bij Philips, Philips was je hele leven. De sportvereniging, het koor, de scholen, het Philips Ontspanningscentrum, de Etos-winkel, de bedrijfsuitjes, het woonbureau, de huizen, de woonwijken; alles werd door Philips omarmd.

Oude Belg                                                                                                                                                                                                                                          

In de jaren na de tweede wereldoorlog was de woningnood in Eindhoven heel hoog. Philips had grond naast de Leenderweg aangekocht om te kunnen uitbreiden, maar besloot op deze plek huizen voor haar medewerkers te bouwen.  Het bosrijke gebied  werd gevuld met houten huizen: ‘Oostenrijkers’ voor haar ingenieurs en doctors, de ‘Belgen’ voor haar beambten. Ik kreeg van Woonbedrijf een zo’n ‘Oude Belg’ in bruikleen. De mooiste foto’s hebben hier een plekje aan de muur gekregen. Al lezend of luisterend kun je in het verleden duiken met de verhalen die bij de foto’s horen.

Philips                                                                                                                                                                                                                                             

Een prachtig project. Hoe meer ik las en luisterde, hoe beter ik de stad Eindhoven ga begrijpen, en hoe meer bewondering ik krijg voor de familie Philips. Wat een mooi verhaal, wat een bijzondere geschiedenis. Philips is op dit moment hard aan het verdwijnen uit Eindhoven, zelfs van de shirts van PSV. In het Schuttersbosch verdwijnen niet alleen de huisjes maar ook de oorspronkelijke bewoners, de oud Philipsmedewerkers. Een goed moment om de 'oral history' vast te leggen en te bewaren voor onze kinderen. Zodat ook zij weten in wat voor bijzondere omgeving zij opgroeien.

Gezellig                                                                                                                                                                                                                               Regelmatig worden er gastoptredens georganiseerd waarbij telkens een specifiek verhaal wordt toegelicht en uitgediept. Ook is er een uitgebreide boekenkast waarin van alles te vinden is over Eindhoven, Philips en de geschiedenis van de omgeving. Aanvulling is welkom.

Door de spontane bijdrage van veel sponsors is het mogelijk geweest een oud Belgisch huisje te verbouwen naar maatstaven van de huidige wet- en regelgeving. Dank aan Borg Advies, Hoveniersbedrijf Renders, Timmerman Peel, Loomans Kachels, Keuken van Laarhoven, Abc Hekwerk, Loodgieter Loots en Electricien vd Vorst. Naast dat het veilig is  hebben zij er ook voor gezorgd dat het hier warm is en gezellig. De tentoonstelling wordt gesubsidieerd door het Buurtcultuurfonds. De bloemen worden wekelijks verzorgd door 'Bloemverhalen'.

Kom kijken, lezen, luisteren en genieten. Graag tot ziens,

Inge Vlasman

Schrijver-fotograaf